2012/06/02
KÖZÖS KLUBBA GYŐRFI ENDRÉVEL

A kaposvári Győrfi Endre (1920-1992) pólós pályafutásának a csúcsát az 1947-es főiskolai világbajnokság, majd rá egy éve a londoni olimpia jelentette. A vb-n arany, az ötkarikás játékokon pedig ezüst jutott a magyaroknak. A Somogy Online memoárja.Vannak (sport)emberek, akiknek előre meg van írva a sorsuk. Minden bizonnyal közéjük tartozott a remek pólókapus, a kaposvári Győrfi Endre is, akit sokan csak „Murciként” ismertek és szólítottak. Az édesapja egykoron az ismert birkózók közé tartozott, majd hosszú évtizedeken át szolgálta sportvezetőként a somogyi sportot.

A 186 cm magasra nőtt Győrfi Endre is – mint oly sokan mások – a népszerű Adu bácsi, azaz Adorján József „tanodájában”, a Kaposvári Turulban kötött barátságot a vízzel az örökös magyar bajnok (a 48-as londoni olimpián szintén szerepelt) Németh Sándor társaságában. Mellúszóként kezdte, majd átpártolt a pólósokhoz, ahol a kapuban kötött ki. A Somssich Pál (ma Táncsics Mihály) Gimnázium után Budapesten a műszaki egyetemen folytatta a tanulmányait; ekkor igazolta le a MAFC, s az ő pazar védései is kellettek ahhoz, hogy a csapat az NB I-be kerüljön.

24 évesen, 1944-ben mutatkozhatott be a válogatottban, 1948-ban a londoni olimpián pedig főszereplővé lépett elő. Miután a válogatott első számú kapusának megsérült a csuklója, így ő került be a kapuba. Az angol fővárosban hat mérkőzésen volt érdekelt; az olaszok elleni (elveszített) döntőben is ő vigyázott a magyarok kapujára. Az „ezüstcsapatot” nem sokkal a londoni olimpia után Somogyban is megcsodálhatták; Győrfi Endre ugyanis lecsábította őket Fonyódra, ahol a hajókikötőben több ezer ember előtt tartottak amolyan rögtönzött, ám annál jobban sikerült látványos pólóbemutatót.

Győrfinek hét olyan csapattársa is volt Londonban, akik később ötkarikás játékokon a dobogó legmagasabb fokára állhattak. Pontosabban hat, merthogy a rangidős Brandi Jenő 1936-ban Berlinben volt aranyérmes. Lemhényi Dezső, Szittya Károly és Fábián Dezső egy, Jeney László és Győrfi Endre sógora, idősebb Szivós István két, Gyarmati Dezső pedig három alkalommal volt olimpiai bajnok.

Győrfi Endre összesen kilencszer volt válogatott, s hétszer a „B” együttesben kapott helyet. Részt vett az 1947-es főiskolai világbajnokságon is, ahol aranyérmet szerzett a magyar válogatott. Hogy meddig juthatott volna el, az már sohasem fog kiderülni. Hosszú időn át makacs könyöksérüléssel bajlódott, ám még így is évekig védett a Honvédban. 1957-ben hivatalosan is elbúcsúzott; Bozsi Mihály szövetségi kapitány az akkor már 37 éves Győrfi Endrét küldte a medencébe, hogy (utoljára) vigyázzon a magyar kapura.

Győrfi játékos-pályafutása ugyan befejeződött, ám képtelen volt elszakadni a sporttól. Előbb a Honvédnál, majd egy másik nagy múltú fővárosi egyesületnél, a Vasasnál dolgozott sportvezetőként. Egy tervezőiroda osztályvezetője, majd a Tervhivatal csoportvezető főmérnöke volt; az itt megszerzett tudását, tapasztalatát kamatoztatta a sport területén.

1964-ben tért haza Kaposvárra, ahol a Somogy Megyei Beruházó Vállalat (SOMBER) igazgatójának nevezték ki. Előbb a Kaposvári Vasasnál ténykedett, majd a megyei úszószövetség elnöke lett, később pedig a Rákóczi úszóit irányította. Sokat tett azért, hogy javuljon a létesítményhelyzet Somogyban. Az ő érdeme is, hogy vidéken annak idején Kaposváron épült meg az első fedett uszoda.

A somogyi megyeszékhelyen hosszú éveken keresztül a Murci Kupával adóztak a pólósok az egykori remek (sport)ember emléke előtt.


A kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki második és harmadik Szivós Márton gyermekként többször is megfordult Kaposváron. Nagypapája, idősebb Szivós István ugyanis Győrfi Endre húgát, Győrfi Jolánt vette el.

- Sajnos semmilyen emlékképem nincs Győrfi Endréről; gyermek voltam még, amikor meghalt. Azt viszont mindenképpen írja meg, hogy szeretnék belépni abba a társaságba, amelynek édesapám, nagypapám és Győrfi Endre is a tagja.

Idősebb Szivós István kétszer (1952 – Helsinki; 1956 – Melbourne), ifjabb Szivós István pedig egyszer (1976 – Montreal) volt olimpiai bajnok, míg Győrfi Endre 1948-ban Londonban a válogatott hálóőreként szerzett ezüstérmet. Néhány hónap múlva újra ötkarikás játékokat rendeznek az angol fővárosban...


(forrás: sonline.hu - Fenyő Gábor)°Van véleményed? Oszd meg velünk!°